Ağız Damak Yarası Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Ağız Damak Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Damak Yarası

Ağız Damak Yarası Nedir?

Ağız damak yarası, kanser, enfeksiyon, tahriş, genetik faktörler ve travma gibi birçok nedenden dolayı oluşabilir. Ağız ve damak, hassas dokulara sahip olduğu için tahrişe oldukça yatkındır. Yabancı maddelere sıkça maruz kalmak da ağız damak yarasına neden olabilir. Damak zedelendiğinde acılı yiyeceklerin veya asitli içeceklerin tüketimi ve geceleri horlama ağız damak yaralarını daha da şiddetlendirebilir.

Ağız Damak Yarasının Nedenleri

Dokunun Yanması

Çok sıcak içeceklerin tüketimiyle ağız damak dokusunda yanma oluşabilir. Baharatlı yiyecekler de ağız içini ve damağı tahriş ederek yara oluşumuna sebep olabilir. Yanık oluştuktan hemen sonra bölgenin soğutulması tedavide önemli rol oynar. Yanık oluştuğunda soğuk sıvılar yavaşça yudumlanarak yanan bölgeye doğru çalkalanmalıdır. Bölge iyileşene kadar sıcak yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Tahriş Eden Maddeler

Ağız damak dokusunu tahriş eden maddelere maruz kalmak, bölgenin iltihaplanmasına ve yara oluşmasına neden olabilir. Devamlı rahatsızlığa yol açan maddelerden, yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmak tedavi sürecini olumlu etkiler.

Aft

Ağızda oluşan yaralar damağı da olumsuz etkileyerek damakta yara oluşumuna sebep olabilir. Ağız yaraları (aft), ufak kırmızı lekelerle başlayarak beyazlaşıp sarı irinle dolabilir. Bu yaralar oldukça ağrılı ve acı verici olup yaşam kalitesini ve beslenmeyi olumsuz etkiler. Aft genelde bakteri nedeniyle oluşur. Bu nedenle oluşan yaranın açılmamasına ve bölgeye dağılmamasına özen gösterilmelidir. Yarayla temastan kaçınmak en doğru yaklaşım olacaktır. Eczanelerden yara için ilaç temin edilebilir, enfeksiyonu yok etmek için tuz ve karbonat gibi maddeler kullanılabilir.

Enfeksiyon

Boğaz ağrısı, bademcik iltihabı gibi pek çok rahatsızlık ağız damak yarasına yol açabilir. Bu süreçte bol vitamin almak yaraların iyileşme sürecini kısaltacaktır.

Diş Problemleri

Ağız içinde özellikle üst tarafta bir dişte meydana gelen iltihap, damağa baskı uygulayarak hem ağız hem de damak yarasına sebep olabilir. Dişte apse kontrol altına alınmadığında damağa kadar yayılan şiddetli yara ve iltihaplara yol açabilir. Yine takma dişler damağı tahriş ederek yara oluşumunu tetikleyebilir. Ağız damak yarasının nedeni diş problemleri ise, bir diş hekimine başvurmak ve sorunlu dişi tedavi ettirmek yaranın kısa sürede iyileşmesini sağlar.

Ağız Kanseri

Ağız kanseri nedeniyle ortaya çıkan oluşumlar, damağa baskı uygulayabilir. Lenfoma genelde dil ve bademciklerde başlayarak ağız içine tamamen yayılabilir. Oluşan yaralarda ani değişim veya büyüme fark edilirse vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalı ve yaraların nedeni araştırılmalıdır.

Genetik Faktörler

Genetik etkenler ağız damak yaralarında önemli rol oynar. Yapılan araştırmalara göre ağız damak yaralarının %35-40 kadarı genetik olarak gelişir. Oluşan yaraların iyileşme süreci kendiliğinden 1 haftayı bulabilir.

Ağız Damak Yarası Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Ağız damak yaralarının bitkisel tedavisinde farklı bitkiler kullanılabilir:
  • Altınmühür bitkisi, ağız damak yaralarının alternatif tedavisinde yaygın şekilde kullanılır. Altınmühür çay şeklinde hazırlanarak gargara yapılır.
  • Meyan kökü, ağız damak yaralarında kullanılan şifalı bitkilerden biridir. Yaraların iyileşme sürecini hızlandırmak için çay şeklinde hazırlanıp tüketilebilir veya gargara suyu olarak kullanılabilir.
  • Adaçayı, ağız damak yaraları için bir diğer tercih olabilir. Adaçayı çay şeklinde hazırlanıp gargara veya içilerek kullanılabilir. Yeşil çay ve siyah çay da ağız damak yarası için ideal alternatiflerden biridir. Poşet siyah veya yeşil çay soğuduktan sonra yara bulunan bölgeye kompres şeklinde uygulanabilir.
  • Ülser otu, özellikle ağız içinde oluşan aft yaraları için faydalı bir bitkidir. Ağız yarası tedavisinde yaygın şekilde kullanıldığı için ülser otu adını almıştır. Ülser otu çay şeklinde demlenip yaralara karşı kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dürefşan

12 Temmuz 2024 Cuma

Ağız damak yarası yaşayan biri olarak, ağırılı yiyecekler ve asitli içecekler tükettikten sonra neden yaralarım daha da şiddetleniyor? Soğuk sıvıların yanan bölgeye doğru çalkalanması gerçekten etkili mi? Bir de, eczaneden alabileceğim ilaçlar hakkında bilginiz var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Düreflan,

Ağız ve damak yaraları genellikle hassas bölgelerde oluşur ve bu nedenle asitli yiyecek ve içecekler bu yaraları daha da tahriş edebilir ve ağrıyı şiddetlendirebilir. Asitli gıdalar ve içecekler, onların iyileşme sürecini de yavaşlatabilir.

Soğuk sıvılarla çalkalamak gerçekten rahatlatıcı olabilir, çünkü soğuk, enflamasyonu azaltarak ağrıyı hafifletebilir. Ancak bu geçici bir rahatlama sağlar ve uzun vadeli bir çözüm değildir.

Eczaneden alabileceğiniz ilaçlar konusunda birkaç öneride bulunabilirim. Antiseptik ağız gargaraları yaraların enfekte olmasını önleyebilir. Ayrıca, ağrı kesici özelliklere sahip topikal jel veya kremler de kullanılabilir. Bu tür ürünler genellikle lidokain veya benzeri maddeler içerir ve doğrudan yaraların üzerine uygulanır.

Ancak, sürekli ve şiddetli ağız yaraları yaşıyorsanız, bir doktora veya diş hekimine danışmanızda fayda var. Profesyonel bir görüş, altta yatan başka bir sağlık sorununun olup olmadığını belirlemede yardımcı olabilir.

Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Damak Yarasına Ne İyi Gelir?

Damak Yarasına Ne İyi Gelir?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Damak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Damak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Damak Eti Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Damak Eti Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Damak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Damak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Damak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Damak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Damak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Damak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Damak Kabarması Belirtileri ve Tedavisi

Damak Kabarması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Hamilelikte Damak Şişmesi

Hamilelikte Damak Şişmesi

Güncel

Yarım Damak Belirtileri ve Tedavisi

Yarım Damak Belirtileri ve Tedavisi